Het gevecht tegen spierpijn na je 40e.

"> Het gevecht tegen spierpijn na je 40e.

">

40+ en spierpanning? NOT ME!

Het gevecht tegen spierpijn na je 40e.

De impact van hormonen op spierspanning na Je 40e

Naarmate je de 40 nadert, ondergaat je lichaam een ingrijpende verandering. Hormonale schommelingen vinden plaats en geleidelijk aan kom je in de overgang. Veel vrouwen realiseren zich niet dat spierspanning een veelvoorkomend symptoom is, naast opvliegers en nachtelijk zweten. Laten we eens kijken naar wat spierspanning veroorzaakt en wat je eraan kunt doen.

Waarom meer spierspanning na je 40e?

De overgang, een periode waarin je vruchtbaarheid afneemt, kan wel tot 10 jaar duren en begint meestal rond je 45e. Naast de bekende symptomen zoals opvliegers, ervaren veel vrouwen in deze periode ook spierspanning, vaak gepaard met gewrichtspijn. Vooral nek-, schouder- en rugspieren kunnen stijf en pijnlijk aanvoelen. De meeste vrouwen ervaren dit vooral 's ochtends. Dit kan niet alleen worden toegeschreven aan slijtage of overbelasting maar dus ook aan hormonale veranderingen.

De rol van hormonen en collageen

Vanaf je 40e begint je lichaam de productie van oestrogeen en progesteron af te bouwen, waardoor je hormoonspiegels schommelen. Dit kan leiden tot spierspanning omdat de afname van oestrogeen ook de hoeveelheid collageen in je lichaam vermindert. Collageen is essentieel voor gezonde spieren, pezen en kraakbeen. Na je 40e neemt de hoeveelheid collageen aanzienlijk af, waardoor je huid verslapt en je spieren strammer worden. Bovendien wordt het kraakbeen dunner, zachter en brozer, waardoor gewrichtsbeweeglijkheid afneemt en pijnklachten ontstaan.

Natuurlijke remedies voor spierontspanning

Na je 40e is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Regelmatige massages kunnen effectief zijn bij het bestrijden van spierspanning door de doorbloeding te bevorderen en de opbouw van afvalstoffen te verminderen. Daarnaast stimuleert massage de aanmaak van oxytocine, wat stress vermindert en spieren ontspant.

Beweging is ook essentieel. Het hoeft geen intensieve training te zijn; dagelijkse activiteiten zoals wandelen of huishoudelijk werk kunnen al helpen. Specifieke oefeningen zoals Mindful Run of Walk kunnen ook een verrassend effect hebben op spierspanning. Zorg goed voor jezelf, vooral na je 40e. Met de juiste aanpak kun je spierspanning verminderen en je welzijn verbeteren, zelfs tijdens de overgang.

Ik behoor zelf ook tot de 40+ groep en begrijp ik maar al te goed de uitdagingen die gepaard gaan met het 'ouder' worden. Als ik niet goed voor mezelf zorg, merk ik snel dat mijn spieren gespannen raken, vooral in mijn schouders en bovenrug. Om dit te voorkomen, focus ik op beweging - veel beweging. Niet elke dag even intensief, want laten we eerlijk zijn, daar heb ik niet altijd de tijd voor. Mijn favoriete manier om in beweging te blijven is Mindful Run en Walk. Ik hou zo van deze activiteiten dat ik inmiddels ook instructeur ben geworden.

Naast beweging neem ik dagelijks mijn 'cocktail' collageen. Op deze manier probeer ik mijn collageen gehalte op peil te houden en zo de elasticiteit van mijn huid en spieren te ondersteunen.

Wil je meer weten over Mindful Run of Walk, of ben je geïnteresseerd in mijn collageen-cocktail? Neem dan zeker een kijkje op mijn website. Ik geef regelmatig workshops en cursussen, en ik sta altijd open voor vragen en gesprekken. Aarzel niet om contact op te nemen via info@hildefloreert.