Adem jij verkeerd?

Adem jij verkeerd?

"Onze gezondheid valt of staat met energie. Ziekte is daarom in de meeste gevallen in essentie niets anders dan een energietekort in je lichaam."  Deze inspirerende woorden zijn afkomstig van Mohammed Boulahrir, een natuurgeneeskundige met expertise in klinische psycho-neuro-immunologie.

Zijn inzichten benadrukken het belang van een overvloed aan energie voor onze gezondheid. De sleutel tot het vergroten van die energie ligt in iets wat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen: onze ademhaling. Ik leerde Mohammed Boulahrir kennen via één van zijn lezingen. In zijn boek "Emotionele gezondheid, heel jezelf van binnenuit" zegt Boulahrir: ‘hoe beter de energie door je lichaam stroomt, hoe gezonder je bent.’ Hij deelt zijn conclusies nadat hij duizenden mensen had begeleid in hun gezond.

In zijn artikel ‘hoe zorg je voor een juiste ademhaling’ ziet hij net zoals ik tijdens mijn Mindful Run cursussen dat de meeste mensen helaas verkeerd ademhalen. In deze blog duik ik dieper in op de kracht van ademhaling, geïnspireerd door zijn inzichten, en geef ik antwoorden op enkele essentiële vragen.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde ademhaling?

Niets heeft zo'n grote impact op onze gezondheid als onze ademhaling, die we gemiddeld zo'n 25.000 keer per dag herhalen. Stel je eens voor, je kunt een paar maanden zonder voeding overleven, een paar dagen zonder water, maar slechts enkele minuten zonder zuurstof. Wanneer we verkeerd ademhalen, heeft dit talloze nadelige gevolgen, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid
 • Spanning in het lichaam, vooral rond de schouders en nek
 • Hyperventilatie
 • Druk op de borst
 • Een gejaagd gevoel
 • Hartkloppingen
 • Angst
 • Verhoogde bloeddruk
 • Duizeligheid

Waarom halen de meeste mensen verkeerd adem?

Er zijn diverse oorzaken die leiden tot verkeerde ademhaling. Factoren zoals chronische stress, gebrek aan lichaamsbeweging, ongezonde voeding en laaggradige ontstekingen spelen hierbij een rol.

Wat is de diepere oorzaak van een verkeerde ademhaling?

Boulahrir wijst op onverwerkte emoties en trauma's in onze eerste levensjaren als de belangrijkste oorzaak voor een verkeerde ademhaling. Dit zorgt ervoor dat we een patroon ontwikkelen waarbij we meer gespannen zijn. We gaan meer en sneller vanuit de borst ademhalen en in sommige gevallen zelfs hyperventileren. Het gevolg is dat we niet vanuit onze buik ademhalen en dus niet volledig in- en uitademen.

Waarom is een snelle in- en uitademing zo ongezond?

Snel ademhalen resulteert in een lagere zuurstofconcentratie in onze cellen. Dit fenomeen staat bekend als het Bohr-effect, genoemd naar de Deense fysioloog Cristian Bohr. Het Bohr-effect beschrijft dat hemoglobine, het eiwit dat zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam transporteert, meer zuurstof afgeeft aan de cellen wanneer de concentratie koolstofdioxide toeneemt. Je verhoogt de koolstofdioxideconcentratie (en dus de zuurstofconcentratie) door langzaam in en uit te ademen. Dus, hoe langzamer je ademt, hoe meer zuurstof er beschikbaar is voor je cellen.

Waarom is neusademhaling zo belangrijk?

Het is van cruciaal belang om door je neus te ademen in plaats van je mond. Neusademhaling heeft talloze voordelen, waaronder het verhogen van de hoeveelheid stikstofoxide in je bloed. Stikstofoxide is een wonderstofje met diverse gezondheidsvoordelen, zoals:

 • Het verminderen van oxidatieve stress en het schoonhouden van bloedvaten.
 • Het verbeteren van je slaapkwaliteit.
 • Het versterken van je immuunsysteem en bescherming tegen pathogenen.
 • Het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Daarnaast stimuleert neusademhaling de nervus vagus, een grote zenuw die rust en herstel in je lichaam en geest bevordert. Het helpt ook bij het filteren van lucht, dankzij de trilhaarcellen in het neuslijmvlies.

Tijdens een Mindful Run workshop of cursus doen we verschillende testjes om te ontdekken hoe het gesteld is met jouw ademhaling. Ben je de neusademhaling afgeleerd? Geen probleem je kan het jezelf terug aanleren. Je kan bijvoorbeeld de 478 methode gebruiken.

Wat is de 478 ademhaling?

De 478 methode is een veelgebruikte ademhalingstechniek die helpt bij directe ontspanning. Deze methode, ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Weil, kan worden gebruikt om sneller in slaap te vallen of om het lichaam snel te kalmeren. Hier is hoe het werkt:

 • Adem in gedurende 4 seconden.
 • Houd je adem 7 seconden vast.
 • Adem rustig uit gedurende 8 seconden.

Voor nog meer ontspanning, sluit je je ogen en luister je naar rustgevende muziek gedurende minstens 10 minuten. Uiteraard ga je gaan focussen op de neusademhaling.

Tot slot, als je na het lezen van deze blog geïnteresseerd bent in het verkennen van de voordelen van een gezonde ademhaling, overweeg dan om eens deel te nemen aan een Mindful Run cursus. Tijdens de cursus word je begeleid op je reis naar een gezondere ademhaling. Als je meer wilt weten over deze methode en hoe het je kan helpen bij het verbeteren van je ademhaling en algehele gezondheid, nodig ik je uit om deel te nemen aan mijn gratis webinar over Mindful Run. Tijdens het webinar bespreek ik onder andere de positieve effecten van de neusademhaling. Je kan hier aanmelden.

Wil je graag deelnemen aan één van mijn cursussen?

Alle cursusinformatie en aanmeldingsdetails zijn hier te vinden. Ontdek hoe Mindful Run je kan helpen om je ademhaling te optimaliseren en je algehele welzijn te bevorderen.

Kortom, ademhaling is de sleutel tot het ontsluiten van je innerlijke energie en het bevorderen van een gezonder, gelukkiger leven. Neem de tijd om bewust te ademen, investeer in je gezondheid en laat je ademhaling je leiden naar een leven vol vitaliteit en welzijn, geïnspireerd door de inzichten van Mohammed Boulahrir en Mindful Run.