Haal diep adem: De kracht van een goede ademhaling onthult

 Haal diep adem: De kracht van een goede ademhaling onthult

Iedereen weet dat ademhalen een fundamenteel aspect is van ons leven . We doen het automatisch, 25.000 keer per dag en toch…

De meesten onder ons doen het op de verkeerde manier. James Nestor, een Amerikaanse wetenschapsjournalist, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de kunst van een goede ademhaling en de impact ervan op onze gezondheid. In zijn boek 'Het nieuwe ademen' legt hij uit waar het misgaat met onze ademhaling en hoe we kunnen leren om weer op de juiste manier te ademen.

Volgens Nestor ademt zo'n negentig procent van de bevolking verkeerd, met allerlei chronische aandoeningen als gevolg. 90%?! Dat is dus een gigantisch groep mensen die verkeerd adem haalt. Ja, ook ik was daarbij. Ik ademde zoals de meeste mensen door de mond in plaats van door mijn neus. Dit leidde tot een verstopte neus, infecties en andere ademhalingsproblemen. Het blijkt dat de vorm van onze schedels in de loop van de tijd is veranderd door factoren zoals de industrialisatie en de veranderingen in ons voedsel. Hierdoor zijn onze neusholtes smaller geworden en hebben we meer moeite met ademhalen.

Maar waarom is het zo belangrijk om door je neus te ademen? De neus zuivert de lucht, verwarmt en bevochtigt, wat essentieel is voor een goede ademhaling. Bovendien kan de neus een kettingreactie van hormonen en signaalstoffen activeren die de bloeddruk verlagen, de spijsvertering bevorderen en zelfs invloed hebben op onze emoties en hartslag. Door alleen door de mond te ademen, missen we al deze voordelen.

Een goede ademhaling kan volgens Nestor zelfs dienen als een medicijn voor veel aandoeningen. Hoewel het geen ernstige ziektes kan genezen, kan het wel helpen bij de behandeling van astma, COPD, angst- en paniekaanvallen. Er is ook een sterke relatie tussen angst en ademhaling, dus in onze angstige en stressvolle maatschappij is het des te belangrijker om onze ademhaling onder controle te krijgen.

Een goede ademhaling kan ons ook helpen onze kracht te vinden. Het is een essentieel onderdeel van meditatie en persoonlijke ontwikkeling. Door eerst ons lichaam in een goede staat te brengen door middel van ademhaling, kunnen we kalmeren en ontvankelijk worden voor verandering. Volgens Nestor is onze ademhaling belangrijker dan wat we eten of hoe we bewegen. Als we 25.000 keer per dag iets verkeerd doen, dan is het logisch dat dit een grote impact heeft op onze gezondheid en welzijn. Gelukkig kunnen we het veranderen. Je kan het trainen, net zoals je traint voor een marathon of een wielerwedstrijd.

Ook ik heb het MOETEN trainen (ik gebruik niet graag het woord moeten, maar hier is het gepast en zelfs noodzakelijk). Ik train het nog elke dag want bij stress of bv bij ziekte verval ik nog in de mondademhaling. Het gaat er om elke dag bewust stil te staan bij mijn ademhaling en steeds meer de neusademhaling te gebruiken. De kracht van een goede ademhaling is een van de belangrijkste pijlers van Mindful Run/Walk. Mindful Run/Walk heeft mij geholpen om deze verandering te maken. Naast beweging in de natuur en het cultiveren van het hier en nu, speelt ademhaling een centrale rol in het bevorderen van ons welzijn en het bereiken van innerlijke rust. Mindful Run/Walk biedt mij meer rust, meer focus en meer energie.

Gelukkig kunnen we leren om onze ademhaling te verbeteren en de negatieve effecten ervan te verminderen. Volgens Nestor is het proces van het ontwikkelen van een goede ademhaling eenvoudiger dan we denken. Door bewust te worden van onze ademhaling en enkele eenvoudige technieken toe te passen, kunnen we de weg naar een betere gezondheid en welzijn inslaan.

Een van de belangrijkste voordelen van een goede ademhaling is het verminderen van stress en angst. Onze ademhaling reageert sterk op onze emotionele toestand, en wanneer we gestrest of angstig zijn, neigen we ertoe snel en oppervlakkig te ademen. Denk maar als je gaat solliciteren of die presentatie moet geven voor die grote groep. Op het moment dat ik stress voel of ik voel me angstig, dan gaat mijn hart sneller slaan en wordt mijn ademhaling oppervlakkig.  Je hoort het zelfs als ik aan het praten ben. Gelukkig ben ik er mij nu van bewust en krijg ik zelf mijn ademhaling onder controle. Die oppervlakkige ademhaling activeert het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de vecht-of-vluchtreactie. Door bewust dieper en langzamer te ademen, activeer je het parasympathische zenuwstelsel, dat rust en ontspanning bevordert. Dit kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het creëren van een gevoel van kalmte en welzijn.

Een andere krachtige eigenschap van een goede ademhaling is het verbeteren van de zuurstoftoevoer naar onze cellen en organen. Diepe, volledige ademhalingen zorgen ervoor dat we meer zuurstof opnemen en koolstofdioxide efficiënter afvoeren. Dit heeft een directe invloed op ons energieniveau, onze cognitieve functies en onze algehele vitaliteit. Het kan ook de longcapaciteit vergroten en de ademhalingsmoeilijkheden verminderen die gepaard gaan met aandoeningen zoals astma en COPD.

Bovendien kan een goede ademhaling onze focus en concentratie verbeteren. Door bewust te ademen en onze aandacht te richten op de ademhaling, worden we in het hier en nu gebracht. Dit helpt om afleidingen te verminderen.

Ook voor je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk om eerst je lichaam in een goede staat te krijgen door goed te ademen. Je moet kalmeren om je lichaam ontvankelijk te maken voor verandering.

Deze blog is gebaseerd op het boek ‘Het nieuwe ademen’ van James Nestor.