Trouw blijven aan jezelf - Inspiratie uit de positieve psychologie

"> Trouw blijven aan jezelf - Inspiratie uit de positieve psychologie

">

Trouw blijven aan jezelf

Trouw blijven aan jezelf - Inspiratie uit de positieve psychologie

Lange tijd geleden schreef ik een lunch & learn-sessie geïnspireerd door de positieve psychologie. Tot mijn verbazing zag ik vandaag dat het gedeeld was in een leuke Facebookgroep. Omdat deze informatie zo waardevol is, besloot ik vandaag om een er nieuwe blog over te maken.

Een van mijn inspiratiebronnen is David Dewulf, een arts die na zijn studie geneeskunde jarenlang de wereld introk op zoek naar nieuwe inspiratie en de diepere betekenis van het leven. Hij heeft al veel boeken geschreven en geeft talloze lezingen. Wil je meer over hem weten? Bezoek de website van David Dewulf.

Wijze mannen

Ja, dat is ook de titel van een goed boek van Susan Smit. In haar boek vertelt ze over de mannen in haar leven die haar hebben geleerd om voor zichzelf op te komen, haar grenzen aan te geven en het belang van assertiviteit hebben laten zien. Ze leerde dat het niet altijd nodig is om door iedereen aardig gevonden te worden, dat je groot moet durven denken, ruimte moet innemen, zelfvertrouwen moet hebben, de leiding moet nemen, eerlijk en trouw aan jezelf moet blijven, en risico's moet durven nemen.

In mijn persoonlijke lijst van wijze mannen past ook David Dewulf, zij het niet voor alle eigenschappen die Smit in haar boek beschrijft. Toch zie ik in hem veel van deze eigenschappen terugkomen zoals het trouw blijven aan jezelf. Als introverte vrouw is het niet altijd gemakkelijk om je staande te houden in deze extraverte (mannen)wereld. Het is een uitdaging om trouw te blijven aan wie je bent, om trots te zijn op je waarden, kwaliteiten en krachten.

David Dewulf laat dit in mijn ogen op zijn eigen manier zien. Uiteraard doet hij dit als man, maar in alles wat hij doet of zegt, blijft hij trouw aan zichzelf.

Wat is 'trouw blijven aan jezelf' precies?

Het betekent dat je niet verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen of het oplossen van hun problemen. Trouw blijven aan jezelf houdt in dat je de moed hebt om dingen wel of niet te doen, zaken wel of niet bespreekbaar te maken, zonder altijd te streven naar harmonie of de lieve vrede.

Door trouw te zijn aan jezelf groeit je innerlijke kracht, leef je meer vanuit je kern en sta je sterker in het leven. Je komt meer in balans en in een staat van 'flow'. Uiteraard kan het in het begin lastig zijn, omdat mensen in je omgeving je anders kunnen gaan bekijken en denken dat je 'veranderd' bent. Maar onthoud dat je alleen verantwoording verschuldigd bent aan jezelf.

Oefening: Trouw zijn aan jezelf

Als je het ook moeilijk vindt om trouw te blijven aan jezelf, wil ik je graag de volgende oefening meegeven.

Onderzoek eens hoe het voelt om trouw te zijn aan jezelf met behulp van de volgende oefening:

  1. Maak een lijst van 5 gebeurtenissen waarvan je het gevoel hebt dat je in die situatie niet trouw bent geweest aan jezelf.
  2. Schrijf voor elke gebeurtenis op hoe je je zou hebben gevoeld als je wel trouw aan jezelf was geweest.
  3. Maak vervolgens een overzicht van de mogelijke korte-termijngevolgen van elke situatie als je trouw was gebleven aan jezelf.
  4. Schrijf ten slotte een overzicht van de mogelijke langetermijngevolgen van elke situatie als je trouw aan jezelf was geweest.

Berg het hele verhaal voor een week op. Na een week haal je het tevoorschijn en lees je het nauwkeurig door. Ontdek wat jouw verhaal je werkelijk vertelt.

More tipps en tricks

David Dewulf is een autoriteit op het gebied van mindfulness, en ik erken enkele tips en tricks die hij deelt vanuit mijn passies: positieve psychologie, floreerkunde en Japanse psychologie/filosofie.

Om deze blog af te sluiten, deel ik graag nog drie tips van Dewulf.

  1. Glimlachen:

Volgens David Dewulf zorgt glimlachen ervoor dat je meer positiviteit zult waarnemen. Ik heb het zelf uitgetest, en het werkt.

Mijn dagen zijn niet altijd 'happy, happy, happy', verre van dat. Maar ik merk wel een verschil in hoe ik ermee omga. De laatste jaren voel ik zelfs een constante innerlijke glimlach. Gewoon omdat ik spontaan kan glimlachen om kleine dingen: een zonnestraal op mijn gezicht, een fietser die me goedemorgen wenst, een collega die de deur voor me openhoudt, een kind dat helemaal opgaat in zijn spel... allemaal mooie momenten. Ik vermoed dat dit is wat David Dewulf bedoelt met: 'Glimlachen zorgt ervoor dat je meer positiviteit zult waarnemen.'

  1. Dankbaarheid:

Hierover heb ik ook al veel geschreven om mijn sociale mediakanalen. Ik deed deze oefening eens voor een vergadering samen met de collega's. Je kan deze oefening ook doen elke avond voor het slapengaan: benoem vijf dingen waarvoor je dankbaar bent. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Tijdens de vergadering kwamen er zoveel mooie zaken naar boven:

  • lieve collega's, familie en vrienden
  • een compliment
  • een dak boven mijn hoofd...

David Dewulf is dankbaar voor zijn 10 vingers. Elke avond kan hij 10 dankbaarheden tellen op zijn vingers. Fantastisch toch?

  1. Waardering in jezelf herkennen:

Neem even de tijd om stil te staan en terug te kijken. Wat heb ik vandaag goed gedaan? Of zelfs terugkijken over een langere periode? Het kunnen grote of kleine successen zijn. Het belangrijkste is dat je een houding van 'ik kan het' cultiveert. Het feit is dat ik het regelmatig doe. Soms gewoon in gedachten en soms maak ik gebruik van hulpmiddelen zoals mijn Purpuz-agenda en mijn zelfreflectie-journal van Vertellis. Deze tools helpen me op dit moment bij dit proces.

Het is zeker niet de bedoeling dat je mijn verhaal of mijn manier van werken klakkeloos overneemt. Schrijf je eigen verhaal. Ontdek op welke manier jij dankbaar kunt zijn en hoe je jezelf kunt waarderen. Wanneer glimlach jij?

En hoe kun je dit nog meer integreren in je leven?

Laten we deze blog afsluiten met de woorden van Annemarie Postma:

"Jezelf zijn en jezelf trouw zijn is de absolute sleutel tot het geheim van ware liefde"

Ik wens je veel succes op jouw pad naar zelftrouw en een vervuld leven.