Ademen tot in je ziel: De kracht van bewust ademen

Ademen tot in je ziel: De kracht van bewust ademen

Ademen tot in je ziel: De kracht van bewust ademen

Ademen is het allereerste wat we doen als we ter wereld komen, en het is het allerlaatste wat we zullen doen voordat we deze wereld verlaten. Als levende wezens is onze adem een constante metgezel, een weerspiegeling van hoe we ons voelen en een cruciale functie die ons lichaam reinigt. Het is fascinerend om te bedenken dat, van alle lichaamsfuncties, alleen de adem iets is dat we zowel automatisch als bewust kunnen beheersen. Maar wat als ik je vertelde dat er een diepere laag van ademen is, een die je kunt verkennen om rust, gronding en welzijn te vinden? Dat is precies waar Marleen van den Hout in haar boek "Ademen tot in je ziel" je naartoe leidt.

De kracht van ademwerk

In een wereld waar stress, spanning en fysieke kwalen steeds vaker voorkomen, begint het besef door te dringen dat onze adem weleens de sleutel tot welzijn kan zijn. Marleen wijst erop dat moderne 'welvaartsziekten', zoals hart- en vaatproblemen, kanker, obesitas en uitputting, vaak hand in hand gaan met een disfunctioneel adempatroon. Bovendien ervaren steeds meer mensen stressgerelateerde symptomen en medisch onverklaarbare klachten, wat aangeeft dat er iets fundamenteels mis kan zijn met de manier waarop we ademen.

Marleen's benadering van ademwerk gaat verder dan de gebruikelijke concepten van ademhaling. Ze leert ons om diep uit te ademen in onze onderbuik en vervolgens ons bekken en voetzolen volledig te ontspannen tijdens de inademing. Deze subtiele maar krachtige verschuiving verandert ademhalen in ademen, vergelijkbaar met hoe een bos ademt - moeiteloos. Het resultaat? Een gevoel van gronding, een heldere geest en een lichaam dat soepel stroomt met energie.

Drie grondende ademhalingsoefeningen

Wil je deze transformatieve ademhalingstechniek zelf ervaren? Hier zijn drie grondende ademhalingsoefeningen om je op weg te helpen:

1. Uitademen zonder eerst in te ademen

Ga rustig zitten, rechtop met een steuntje in je rug.

Ontspan je buik door hem gevoelsmatig te laten hangen en laat ook je billen los.

Zonder eerst in te ademen, blaas je uit op een luide 'fff'-klank.

Laat je buik weer los, zodat de adem vanzelf naar binnen kan stromen.

Ontspan je buik en billen zo volledig mogelijk en herhaal zonder eerst in te ademen een luide 'fff'. Laat daarna je buik geleidelijk los om de adem weer op te laten komen.

Doe dit nog drie of vier keer.

2. Box Breathing, maar dan andersom

Ga rechtop zitten en ontspan je buik door hem gevoelsmatig te laten hangen.

Adem vier tellen volledig uit op een 'fff'-geluid dat zacht begint en steeds luider wordt.

Houd vier tellen je adem in, laat de adem in vier tellen weer opkomen door je buik los te laten, en houd weer vier tellen vast.

Vier tellen uit op 'fff' (van zacht naar luid), vier tellen vast, vier tellen de adem laten opkomen, vier vast, en herhaal.

Neem even de tijd om op te merken wat er met je adem is gebeurd. Merk je dat je al onder de navel begint te ademen?

3. In drie zones uitademen

Ga goed rechtop zitten met je rug vrij van de stoelleuning. Duw je schouders omlaag en open je borst.

Blaas zacht fluisterend uit op een 'hah', van zacht naar luid (zonder eerst in te ademen).

Ga zonder inademing over op een luide 'fff'.

Ga zonder inademing door met de 'sss' tot je helemaal leeg lijkt.

Ontspan de spieren die meededen geleidelijk maar volledig, en laat daarmee synchroon de adem weer opkomen. Voorkom een diepe inhalering in je borst door buik en bekkengebied zo volledig mogelijk los te laten.

Herhaal dit drie keer.

Deze oefeningen bieden slechts een voorproefje van de diepgaande effecten van bewust ademen. Het is een kunst die tijd en toewijding vergt, maar de beloning is een gevoel van welzijn, helderheid en verbinding met jezelf.

Ademhaling als pijler van Mindful Run en Walk

Binnen mijn Mindful Run en Walk cursussen en workshops, maak ik gebruik van ademhaling als een van de essentiële pijlers voor welzijn. De adem is de brug tussen lichaam en geest, en het bewust beheersen ervan kan je helpen om dieper in jezelf te duiken, spanning los te laten en je hardloop- of wandelervaring te verrijken. Marleen's benadering van ademen tot in je ziel kan een waardevolle aanvulling zijn op elke Mindful Run of Walk.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met bewust ademen en ontdek de kracht van de adem die reikt tot in je ziel. Je zult versteld staan van de transformatie die het kan brengen in je lichaam en geest.

Lijkt dit je allemaal te ingewikkeld en wil je graag wat meer begeleiding? Schrijf je dan in voor een workshop Mindful Run/Walk. Word bewust van jouw ademhaling en ervaar minder stress en meer energie. Aansluitend kan je je inschrijven voor de cursus voor meer verdieping, meer oefeningen, meer genieten,… Tot binnenkort!