Het belang van positieve en krachtige relaties in je leven

Omring jezelf met goede vrienden - Het elixer voor een vervuld leven


Om te floreren is het belangrijk om je te omringen met goede vrienden. Ze vormen het beste elixer om zorgen te laten verdwijnen, om lichtere anekdotes te delen, om naar elkaars verhalen te luisteren, om advies te vragen, om plezier te hebben, om te delen, te dromen, kortom… om te leven.

Er zijn drie essentiële ingrediënten voor het opbouwen van positieve en krachtige relaties:

 • tijd
 • aandacht
 • waardering

Deze ingrediënten klinken eenvoudig, maar ze zijn van onschatbare waarde voor het versterken van je banden met anderen.

Tijd: Het kostbaarste aspect van elke relatie

Tijd is wellicht het meest waardevolle aspect van elke relatie. Het is van cruciaal belang om tijd vrij te maken om met elkaar te praten en samen activiteiten te ondernemen. Zonder tijd te investeren in je relaties, kunnen ze niet gedijen.

Aandacht: Het koesteren van oprechte verbinding

Echte aandacht is eveneens van groot belang. Het is essentieel om je telefoon vaker opzij te leggen en de televisie uit te zetten wanneer je tijd doorbrengt met je vrienden. Het gebrek aan oprechte aandacht kan ervoor zorgen dat de momenten die we delen betekenisloos worden voor de relatie. Onderzoek (Turkle, 2016) toont aan dat mensen die constant bezig zijn met hun telefoon, zelfs als deze gewoon op tafel ligt, minder vertrouwelijke gesprekken hebben, elkaar minder positief inschatten en de relatie als minder diepgaand beschouwen.

Waardering: De bouwsteen voor hechte vriendschappen

Mensen die een duurzame en positieve relatie met anderen hebben, blijken elkaar hoger in te schatten dan de werkelijkheid. Je vrienden zien in jou een betere versie van jezelf en vinden je leuker, slimmer, grappiger, mooier en sterker dan je jezelf beschouwt en misschien zelfs beter dan je werkelijk bent. Dit 'Michelangelo-effect' zorgt er niet alleen voor dat de relatie sterker wordt, maar het stimuleert je ook om daadwerkelijk de beste versie van jezelf te worden.

Hoe bouw je positieve en krachtige relaties op?

Waardering is een cruciale bouwsteen voor hechte en positieve vriendschappen. Het is belangrijk om anderen te waarderen, hun talenten te kennen, complimenten te geven, dankbaarheid te tonen en je vreugde uit te spreken. Door deze gewoonten te omarmen, zul je merken dat je vriendschappen en relaties sterker en positiever worden.

Versterk je inzicht in je relaties

Maar hoe doe je dat dan? 

Een goed startpunt is om een kort onderzoekje bij jezelf te doen. 

Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Voel jij je thuis in je organisatie, op je werk of op school?
 2. Bij wie kun je terecht als het ingewikkeld is?
 3. Van wie krijg je waardering en steun?
 4. Wie zijn jouw grootste supporters?
 5. Bij wie kun je helemaal jezelf zijn?
 6. Met wie zou je vaker contact willen hebben?
 7. Welke gesprekken of momenten met anderen laten je opbloeien?
 8. Naar welke sociale activiteiten kijk jij uit?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je een beter inzicht krijgen in je huidige relaties en bepalen welke aspecten je wilt versterken. Het kan je ook helpen te identificeren welke sociale activiteiten je energie geven en waar je naar uitkijkt.

Bouw waardevolle relaties met bewuste keuzes

Onthoud dat het opbouwen van positieve en krachtige relaties een investering in tijd en moeite vergt, maar de beloningen zijn onschatbaar. Omring jezelf met goede vrienden, geef ze je tijd, aandacht en waardering, en je zult merken dat je leven rijker en gelukkiger wordt.

In mijn persoonlijke ervaring heb ik gemerkt dat ik bewuste keuzes moet maken om mijn vriendengroep selectief te houden. Ik kies wie mijn "steunzolen" zijn, degenen die mijn volle aandacht en waardering verdienen. Ik ben ook een planner, waarbij ik vaak nieuwe afspraken inplan op het moment dat de ander beschikbaar is of een andere activiteit afrondt. Dit helpt me te voorkomen dat vriendschappen vergeten worden in de drukte en andere verwachtingen. Als ik geen tijd vrijmaak voor een vriendschap, merk ik dat deze geleidelijk verwaterd. Gelukkig is het nooit te laat om 'oude' vriendschappen nieuw leven in te blazen door weer tijd, aandacht en waardering te geven.

Deze bewuste keuzes en planning zijn essentieel in mijn drukke leven. Naast mijn twee banen en de verantwoordelijkheden die ik heb als gezinsouder, moet ik zorgvuldig mijn tijd beheren. Het vergt inspanning, maar het is het waard.

Ik wil benadrukken dat het nooit te laat is om oude vriendschappen nieuw leven in te blazen. Soms raken relaties door de jaren heen wat verwaterd door de drukte van het leven. Maar ik heb geleerd dat met een beetje extra inspanning en aandacht, die banden weer kunnen bloeien. Het kan zo eenvoudig zijn als het sturen van een berichtje om af te spreken of het oppakken van de telefoon voor een spontaan gesprek. Door tijd en waardering te investeren in oude vriendschappen, kunnen we de verbinding herstellen en versterken.

In mijn eigen leven heb ik ervaren dat het omringen van mezelf met goede vrienden en het bewust investeren in die relaties mijn leven aanzienlijk heeft verrijkt. Ze zijn er om me te steunen wanneer ik het moeilijk heb, om mijn successen te vieren en om gewoon samen plezier te hebben. Ze zijn mijn klankbord, mijn bron van inspiratie en mijn steunpilaar.

Dus, laten we allemaal het belang van positieve en krachtige relaties erkennen. Laten we tijd vrijmaken voor degenen die belangrijk voor ons zijn, hen onze aandacht en waardering geven en bewuste keuzes maken om onze vriendschappen te koesteren. In ruil daarvoor zullen we een leven vol vervulling, verbondenheid en geluk ervaren.

Bronnen:

 •  'leven om te floreren’ Maaike Verstraete
 •  ‘Ikigia’ Fancesc Miralles en Héctor Garcia
 •  ‘Het land van alles’ Liek Besselaar