Het maken van je studiekeuze: ontdekken, kiezen en leven vanuit je talent

Het maken van je studiekeuze: ontdekken, kiezen en leven vanuit je talent

Welkom bij mijn nieuwe blog! Ik wil het hebben over een belangrijk onderwerp voor veel jonge studenten: het maken van je studiekeuze. Het is een spannende en soms overweldigende tijd, waarin je voor een belangrijke beslissing staat die de koers van je toekomst zal bepalen. Maar maak je geen zorgen, ik ben hier om je te begeleiden. In deze blog gaan we het hebben over het ontdekken van je talent, het maken van keuzes vanuit je talent en passie, en hoe je door het maken van eigen keuzes volop van het leven kunt genieten.

Ontdekken wie je echt bent

Een van de eerste stappen in het maken van een weloverwogen studiekeuze is het ontdekken van jezelf. Neem de tijd om te reflecteren op je interesses, passies en talenten. Wat zijn de activiteiten waar je van geniet? Waar ben je goed in? Wat geeft je energie? Door jezelf beter te leren kennen, kun je gerichter op zoek gaan naar een studie die bij jou past.

Verken de nieuwe wereld die voor je ligt

Het is begrijpelijk dat het kiezen van de juiste studie een uitdagende taak lijkt, vooral als je nog niet precies weet welke richting je wilt inslaan. Maar maak je geen zorgen! Dit is het moment om de wereld om je heen te verkennen. Doe onderzoek naar verschillende studierichtingen, praat met mensen in het vakgebied, bezoek open dagen en proeflessen. Door jezelf bloot te stellen aan verschillende mogelijkheden, kun je een beter beeld krijgen van wat je aanspreekt.

Maak eigen keuzes vanuit je talent en passie

Het maken van een studiekeuze kan soms worden beïnvloed door externe druk, zoals de verwachtingen van je ouders, vrienden of de maatschappij. Het is echter belangrijk om je eigen pad te volgen en keuzes te maken op basis van je eigen talent en passie. Wat maakt jou enthousiast? Wat geeft jou voldoening? Laat je niet leiden door de verwachtingen van anderen, maar volg je hart en maak keuzes die bij jou passen.

Met goesting in het leven staan

Als je studiekeuze gebaseerd is op je eigen talent en passie, zul je merken dat je meer voldoening en energie uit je studie haalt. Je zult gemotiveerder zijn om te leren en te groeien. Door goesting in het leven te staan, creëer je een positieve mindset die je helpt om uitdagingen aan te gaan en je volledige potentieel te benutten. Geloof in jezelf en weet dat je in staat bent om je eigen pad te kiezen en succesvol te zijn.

En hoe was het bij ons?

Mijn zoon Elias maakte net zijn studiekeuze en volgend jaar is het aan mijn dochter Edith. Ik begrijp maar al te goed hoe overweldigend en soms verwarrend het keuzeproces kan zijn. Het is geen beslissing die je zomaar even maakt, het is een proces van zelfontdekking en bewustwording. Het gaat erom te begrijpen wie je werkelijk bent en wat jij nodig hebt om geluk en voldoening te vinden in je toekomstige studie en carrière.

Ik herinner me nog goed hoe Elias worstelde met de verschillende opties die voor hem lagen. Hij voelde de druk vanuit zijn omgeving en de maatschappij om een "veilige" studie te kiezen, maar hij besefte al snel dat hij zichzelf niet zou kunnen vervullen door de verwachtingen van anderen te volgen. Samen hebben we veel gesprekken gevoerd, zijn talenten en interesses verkend, en zijn passie voor een specifiek vakgebied ontdekt. Uiteindelijk vond hij de moed om zijn eigen pad te kiezen en koos hij voor een studie die echt bij hem past: taal en letterkunde.

Het proces dat Elias doormaakte, leerde me de waarde van het maken van eigen keuzes. Het gaat er niet alleen om de juiste studie te kiezen, maar ook om een leven te leiden dat in lijn is met je talenten en passies. Door bewust te worden van wie je bent en wat je nodig hebt, kun je een pad creëren dat je inspireert en energie geeft.

Ik geloof sterk in het belang van zelfkennis en het maken van weloverwogen keuzes. Daarom heb ik het 'This is me'-traject ontwikkeld, om studenten te begeleiden bij het ontdekken van hun eigen talenten en het maken van een studiekeuze die bij hen past. Ik zie het als mijn missie om jonge mensen te helpen hun eigen weg te vinden en te genieten van het proces van groei en zelfontplooiing.

Dus, beste student, onthoud dat het maken van je studiekeuze een reis is. Neem de tijd om jezelf te leren kennen, om je talenten en passies te verkennen. Laat je niet beperken door de verwachtingen van anderen, maar volg je hart en maak keuzes die bij jou passen. En vergeet niet dat ik hier ben om je te begeleiden en te ondersteunen tijdens dit proces.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat jij straks vol vertrouwen en met goesting in het leven staat, wetende dat je de juiste studie hebt gekozen.

Als je op dit moment nog steeds twijfelt of vastzit in het proces van studiekeuze, dan wil ik je graag uitnodigen om deel te nemen aan mijn 'This is me'-traject. Dit traject is speciaal ontworpen om je te begeleiden bij het maken van een weloverwogen studiekeuze en het ontdekken van je eigen talenten. Met een vrijblijvende kennismaking van 30 minuten en 5 begeleidingssessies krijg je de tools en inzichten die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Tijdens het 'This is me'-traject zul je merken dat je zelfkennis groeit. Je leert meer over je sterke punten, je interesses en je persoonlijke waarden. Deze diepgaande inzichten zullen je helpen om een studie te kiezen die echt bij jou past en waarin je je kunt ontwikkelen op basis van je eigen talenten.

Daarnaast zal het traject je helpen om meer rust te vinden in je hoofd en in je hart. Door bewust stil te staan bij je eigen behoeften en verlangens, kun je met vertrouwen de juiste keuze maken. Je zult optimaal kunnen genieten van je zomervakantie, wetende dat je op de goede weg bent naar een studie die jou inspireert en motiveert.

Een ander belangrijk aspect van het 'This is me'-traject is het vergroten van je zelfvertrouwen. Door te ontdekken wie je echt bent en keuzes te maken vanuit je eigen talent en passie, zul je merken dat je geloof in jezelf groeit. Je zult je sterker voelen om uitdagingen aan te gaan en obstakels te overwinnen op je studiepad.

Het vermogen om weloverwogen keuzes te maken is niet alleen van belang voor je studiekeuze, maar ook voor de toekomst. Door nu bewust te leren hoe je keuzes maakt op basis van je eigen talent en passie, ontwikkel je een vaardigheid die je je hele leven kunt gebruiken. Je zult in staat zijn om weloverwogen beslissingen te nemen die je dichter bij je doelen en ambities brengen.

Dus, lieve student, neem actie en investeer in je toekomst! Maak gebruik van het 'This is me'-traject en ontdek wie je echt bent, maak weloverwogen keuzes vanuit je talent en passie, en sta met volle goesting in het leven.

Voor meer informatie over het 'This is me'-traject en om een vrijblijvende afspraak te maken, kun je terecht op mijn website www.hildefloreert.be . Neem ook zeker een kijkje op mijn sociale media-accounts op Instagram en Facebook, waar ik kosteloze extra tips deel om je te ondersteunen bij je studiekeuzeproces.

Onthoud dat jij de regisseur bent van je eigen leven. Kies met vertrouwen en laat je talenten stralen!

Tot binnenkort!

Hilde Floreert 🌸🌿