JOMO is het nieuwe YOLO!

JOMO - JOY Of MISSING OUT - is het nieuwe YOLO

FOMO – Fear Of Missing Out – is tegenwoordig helemaal the bomb.

De angst om iets te missen is gewoon de norm geworden in onze 24/7/365-maatschappij waar alles draait om het scoren van coole ervaringen. Maar wist je dat er ook een tegenbeweging is waar jij mega happy van wordt?

Dat is JOMO, oftewel de Joy Of Missing Out. Het is helemaal in om te genieten van het hier en nu, zonder je druk te maken over welke party's, Instagram-stories of nieuwe fashion trends je mist. Op die manier heb je meer oog voor de real stuff om je heen en ben je vrij van een brein dat je constant naar het volgende avontuur stuurt, weg van het moment waarin je nu leeft.

Crazy about HAPPINESS

FOMO komt voort uit de vibe van onze tijd. We leven in een tijd waarin alles lijkt te draaien om perfectie. Psychiater Dirk de Wachter noemt het zelfs "de ziekte van deze tijd". We zijn helemaal obsessed met geluk en dat kan ervoor zorgen dat we bang zijn om iets te missen. Als je last hebt van FOMO, betekent dit dat je super nieuwsgierig bent en gedreven om van alles te ontdekken. En dat is totally cool! Maar het is belangrijk om een balans te vinden, vooral voor jezelf. En dat is waar JOMO in beeld komt. Het draait niet om wat je allemaal mist, maar om de kansen die je wél hebt. Een lekker rustig leven kan juist te gek zijn. Minder gedoe, meer quality time en jij bepaalt zelf met wie je je tijd doorbrengt. En met wie niet. Zeg nu zelf, het is toch super als je tijd in je eentje kunt chillen zonder te freaken over wat je misschien mist?

ME-TIMEMe-time... tegenwoordig hoor je het overal. De Noorse professor filosofie Lars Svendsen is helemaal fan van voldoende tijd in je eentje doorbrengen. Hij heeft onderzoek gedaan naar alleen zijn en eenzaamheid en heeft er zelfs een boek over geschreven met de catchy titel "A Philosophy of Loneliness". Volgens Svendsen zijn we tegenwoordig verleerd om alleen te zijn omdat we (vooral via social media) constant in contact staan met andere mensen. Als er even niemand om ons heen is, voelen we ons meteen eenzaam en alleen. En wat doen we dan? We proberen dat rotgevoel zo snel mogelijk weg te jagen door meteen weer in contact te treden met anderen, zelfs als het maar door een comment op een Insta-post is. Svendsen vindt dat zonde. Hij zegt dat de relatie met jezelf de belangrijkste relatie is die je in je leven hebt. Door meer tijd alleen door te brengen, kun je die relatie versterken. Geef jezelf de ruimte en tijd om na te denken en belangrijke life questions te overdenken, zoals: "Doe ik eigenlijk wel waar ik écht van hou?" of "Kan ik volledig mezelf zijn in die vriendengroep?".

Hoe beter de relatie met jezelf wordt, hoe minder eenzaam je je zult voelen wanneer je alleen bent.

Check deze 5 hacks voor maximaal Joy Of Missing Out:

  1. Chill met meditatie: Gun jezelf vijf tot tien minuten per dag om te mediteren. Dat is een gamechanger voor je dagelijkse vibe. Meditatie zorgt ervoor dat je positiever in het leven staat en er voluit van geniet, zonder dat je eraan vastklampt. En het beste van alles? Je leert negatieve stuff gemakkelijker te accepteren en los te laten.

  2. 'Bye bye, phone'-momenten: aat je telefoon zo nu en dan alleen. Ga bijvoorbeeld zonder telefoon naar het toilet. Gebruik die me-time om te filosoferen over big life questions. Stel jezelf de vraag: "Wat zou ik vandaag het allerliefste doen?".

  3. Kill de push-notificaties: Zet alle push-notificaties op je telefoon uit. Say no to afleiding! Jij bepaalt wanneer je je telefoon checkt en welke apps je opent. Laat die meldingen niet de baas van je aandacht zijn.

  4. Daydream it up: Geef jezelf wat chill time gedurende de dag om te dagdromen. Dat stimuleert je creativiteit en energieflow. Gewoon even relaxed voor je uit staren kan leiden tot geniale ideeën. Na zo'n rustmoment ben je weer ready to rock.

  5. Embrace het niksen: Leer de kunst van het niksen. Laat je gedachten lekker dwalen, het is super gezond! Niksen is hersteltijd waarin je je nergens op hoeft te focussen. Gun jezelf de ruimte en tijd om op te laden, zodat je volop kunt genieten van de avonturen die je wél beleeft.

Zeg no to FOMO en go all in for JOMO!

Gun jezelf tijd, bouw je relatie met jezelf op en ontdek de 'crazy joy' van dingen missen. Laat je niet gek maken door de druk van je vrienden of de wereld om je heen.

In een wereld die constant 'aan' lijkt te zijn, is het 'refreshing' om te kunnen chillen en genieten van de momenten waarin je bewust afstand neemt. Terwijl anderen zich in turbo speed van party naar party haasten of geobsedeerd zijn met hun online imago, geniet jij van de rust, self-reflection en zen vibes. Zalig toch?

Juist door jezelf de ruimte te geven om te missen, apprecieer je meer de dingen die je wél doet. Je hebt meer oog voor die leuke mensen om je heen, voor de schoonheid van de natuur, voor die kleine dingen in je leven,... Probeer het uit want het is de grootste geheime schat die jij kan ontdekken.

Dus:

- Wanneer je de druk voelt om naar dat feestje te gaan: JOMO!

- Wanneer je de druk voelt om je telefoon te checken: JOMO!

- Wanneer je de druk voelt om mee te zijn met de laatste modetrent: JOMO!

JOMO = Powerful Choice

Kies voor JOMO en omarm jezelf. Bepaal je eigen tempo en geef jouw energie aan de dingen die er voor jou écht toe doen.

Laat de constante flow van prikkels en impulsen je niet gek maken. Gun jezelf de tijd om op te laden, te reflecteren en te genieten van de momenten van stilte. Je zult ontdekken dat jouw ware kracht in die momenten schuilt.

Omarm je JOMO en wees trots op wie je bent. Jouw geluk en tevredenheid liggen niet in het najagen van elk mogelijk avontuur, maar in de vreugde van bewust dingen te missen. Jouw wereld is gevuld met diepe connecties, innerlijke rust en onschatbare momenten. En dat is iets om te vieren.

Geniet van de zaligheid van het missen, want net daar ontdek je je ware zelf en de diepste verlangens van je hart.

JOMO is het nieuwe YOLO!

Kies jij voor deze nieuwe levensfilosofie?